علمی آموزشی در اردوی جهادی
-
مقدمه
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه
-
برای برنامه ریزی صحیح پیش از مسافرت بایستی در اردوهای پیش از سفر، منطقه و ظرفیت های علمی و آموزشی آن تا حد امکان به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. این جمع آوری اطلاعات فقط نباید از طریق صحبت با مسئولین آموزش و پرورش و مدیران مدارس باشد، بلکه حتی المقدور از کارنامه های تفکیکی مدارس، که شامل نمرات، تعداد دانش آموزان هر کلاس، و ... هست؛ نسخه ای تهیه شود. این برنامه ریزی پیش از سفر، ممکن است صد درصد در طول مسافرت اجرا نشود، اما در همراه بردن امکانات مورد نیاز، هماهنگی با معلمان مربوطه و ... موثر است.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / دانش آموزان
0ارجاع0دیدگاه-
شناسایی دانش آموزان منطقه به تفکیک ( مقطع و پایه تحصیلی، جنسیت و... ).
تعیین تعداد دانش آموزان هر مقطع:
این شناسایی برای برنامه ریزی جهت برگزاری کلاس ها و شناخت ظرفیت منطقه و ... می تواند موثر باشد. البته باید توجه داشت لزوما همه دانش آموزان یک پایه در کلاس ها شرکت نخواهند کرد.
تعیین سطح توانایی علمی دانش آموزان:
این سطح با بررسی کارنامه های تفکیکی، تا حدودی تعیین می شود و برای مثال مشخص خواهد شد که منطقه بیشتر به کلاس های تجدیدی نیاز دارد یا تقویتی.
تعیین نیازهای علمی دانش آموزان:
می توان روز اول در مسافرت را به ثبت نام، صحبت با بچه ها و شناخت آن ها و تعیین نیازشان پرداخت. باید حتی المقدور صحبت ها در فضایی دوستانه باشد که دانش آموزانی که تجدید شده اند و عزت نفسشان ممکن است آسیب دیده باشد نیز، بتوانند این موضوع را مطرح نمایند و برایشان برنامه ریزی شود.
شناخت فرهنگ، خلق و خو و آداب حاکم بر کلاس ها:
اهمیت این موضوع از این جهت هست که هر منطقه مقتضیات خاص خودش را دارد. مثلا در جایی همراه داشتن موبایل برای خانم ها پسندیده نیست، پس معلم نباید با خود تلفن همراه داشته باشد. یا بعضی مناطق برای خانم ها مشکلات رفت و آمد هست و اجازه دو نوبت شرکت در کلاس ها را نخواهند داشت. بهره وری حداکثری به معنی ساعات کاری طولانی نیست. به معنی این است که کلاس برای دانش آموزان مفید باشد، مطالب درست انتقال داده شود و دانش آموزان دغدغه ای برای شرکت در کلاس نداشته باشند.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / معلمین
0ارجاع0دیدگاه-
وضعیت دبیران/ معلمین منطقه
تعداد، پراکندگی،
میزان سواد،
مستقر / سیار،
وظیفه/حق التدریس/ رسمی و....
توانایی های آموزشی معلمان منطقه.
نیازهای اموزشی (علمی، فرهنگی) معلمان منطقه.
مشورت و ارائه کلیات طرح جهاد علمی به معلمان منطقه
پیش از سفر، علاوه بر حضور در آموزش و پرورش و صحبت با مسئولین و هماهنگی ها و ... حضوری و یا تلفنی با مدیر مدرسه منطقه صحبتی شود. در طول سفر، مسئول گروه علمی می تواند ساعاتی را به صحبت با مدیر و معلمان حاضر در مدرسه اختصاص دهد، حرفهایشان را بشنود و جوی صمیمانه ایجاد کند که علاوه بر برنامه ریزی صحیح گروه، امکان اجازه استفاده حداکثری از امکانات مدرسه نیز برای گروه جهادی فراهم شود.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / مراکز آموزشی
0ارجاع0دیدگاه-
نوع مراکز آموزشی - فرهنگی موجود
هنرستان، تربیت معلم، دانشگاه، حوزه علمیه، مدارس، شبانه روزی و....
شرایط خوابگاه
مدارس
تعداد
تفکیک پایه ای
مختلط / تفکیکی
شبانه روزی و...
میزان پراکندگی مراکز آموزشی در منطقه
این اطلاعات در سفرهای پیش از اردو از طریق صحبت با مسئولین آموزش و پرورش، و همینطور کارنامه های تفکیکی به دست می آید. اهمیت آن در برنامه ریزی برای تعداد مدرسین و معلم های مورد نیاز در هر درس می باشد. اگر منطقه ای مدرسه شبانه روزی دارد، می توان با هماهنگی با آموزش و پرورش، (اگر تبلیغ و معرفی صحیح از کار جهادی صورت گرفته باشد)، شرایط اسکان دانش آموزان را در خوابگاه شبانه روزی فراهم نمود و از ظرفیت ایجاد شده استفاده کرد و برنامه های فرهنگی و ورزشی متنوع برایشان برگزار کرد.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / امکانات آمزشی
0ارجاع0دیدگاه-
وضعیت امکانات آموزشی ( نوع، تعداد و... )
بررسی امکانات آموزشی و کمک آموزشی مورد نیاز هر دانش آموز. (کتاب، دفتر، قلم و..)
بررسی امکانات آموزشی و کمک آموزشی مورد نیاز برای برگزاری کلاس ها (فضا و مکان مناسب آموزشی، تخته سیاه، گچ، رادیو ضبط و..)
برنامه ریزی برای تجهیز و یا تأسیس کتابخانه در مدارس یا مساجد منطقه و فراهم آور دن کتب مورد نیاز این کتابخانه ها.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / سایر مولفه ها
0ارجاع0دیدگاه-
• اولویت های آموزشی از لحاظ فرهنگی و آموزشی
• نخبگان آموزشی و رهیافتگان به تحصیلات عالی
• سطح سواد و اطلاعات علمی
• نیازهای آموزشی منطقه با عنایت به وضعیت حاکم در منطقه
این مولفه ها در برنامه ریزی های فرهنگی در کنار کار آموزشی به کار می آید. باید دقت داشت که هدف از کار علمی، تقویت روحیه خودباوری و توانمندی های دانش آموزان است، آنهم به وسیله معلمانی مهربان، صبور، ساده پوش و ... در هر منطقه باید با توجه به مقتضیاتی که بر آن حاکم است، برنامه ریزی صورت گیرد. نظم و انعطاف در اجرای برنامه بسیار مهم است.
-
-
شناسایی علمی آموزشی منطقه / نکات و ملاحظات شناسایی
0ارجاع0دیدگاه-
اگر قصد دارید برای دختران روستا هم کلاس علمی برگزار کنید، از مسئولین خانم های حتما در سفرهای شناسایی حضور داشته باشند
چنانچه ارزیابی صحیحی از سطح توانای های علمی دانش آموزان صورت نگیرد، باعث ایجاد خلل در تدوین برنامه ی مناسب آموزشی خواهد شد.
حساسیت های فرهنگی و خلقیات دانش آموزان هر منطقه به خصوص در رده های سنی بالاتر (دبیرستان و پیش دانشگاهی) بسیار مورد اهمیت است. بی دقتی نسبت به این موارد مشکلات اجرایی در اداره طرح بوجود می آورد.
عدم مشورت با مربیان میتواند موجبات مخالفت معلمان بومی و ممانعت از اجرای کلاس ها در بین دانش آموزان را به همراه داشته باشد.
در مشورت با معلمان بومی منطقه نکات زیر به آن ها منتقل شود:
مشورت برای شناسایی دقیق دانش آموزان و نیازهای آن.
ارائه کلیات طرح به مربیان و معلمان برای رعایت حساسیت های فرهنگی و احیاناً رفع کاستی های طرح.
جلب نظر معلمان برای همیاری و همکاری با متولیان اجرای طرح.
زمینه سازی معلمان بومی در بین دانش آموزان برای استقبال آنها از طرح.
در صورت عدم تأمین برخی از امکانات (مانند مکان مناسب برای تدریس) حتی ممکن است اجرای طرح امکان عملی نداشته باشد.
امکانات فراهم آمده باید در سطح نیاز دانش آموزان بوده و موجبات افزایش توقع و عادت به اسراف و یا تجملگرایی را در آنها بوجود نیاورد. برخی از لوازم تنها جنبه ی تزئینی دارند و کاربردی نیستند از دادن این لوازم خودداری شود. (تهیه لوازم التحریر ساده و ضروری)
-
-
تعامل و هماهنگی با دستگاه های ذیربط
-
پس از انتخاب محل مورد نظر جهت برگزاری دوره آموزشی، هماهنگی موارد زیر باید صورت پذیرد:
1. طول دوره
2. تعداد دانش آموزان شرکت کننده
3. اطلاع رسانی و ثبت نام دانش آموزان
4. هماهنگی با مسئولین محلی
5. مقطع تحصیلی جهت تعلیم
6. محل برگزاری کلاس
7. زمان اجرای دوره
8. و.......
تمامی این موارد پس از هماهنگی باید توسط سازمان درخواست دهنده ی طرح مهیا شود. در واقع بازوی اجرای طرح در منطقه سازمان درخواست دهنده طرح(آموزش و پرورش منطقه) است.
-
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین
-
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین / تبلیغات و اطلاع رسانی و جذب مخاطبین
0ارجاع0دیدگاه-
تبلیغات در روستا جهت ثبت نام از اهالی و دانش آموزان.
نصب بنر اطلاع رسانی کلاس ها در روستاهای هدف.
پخش پوستر؛ تاریخ اعزام و پایان وکلاس هائی که قرار است برگزار شود
البته باید توجه داشت اغلب برای سفر نمی توان برنامه قطعی و از پیش تعیین شده تنظیم کرد. برنامه را باید با همکاری بچه های مدرسه تنظیم کرد. البته با دقت و ظرافت لازم
پخش برگه های ثبت نام در مدرسه آن روستا و یا ثبت نام بواسطه رابطین روستا
با استفاده از همان شناسایی خانه به خانه که پیش از اردو برگزار می کنیم دانش آموزان را شناسایی می کنیم
مهمترین قسمت در این مرحله اطلاع رسانی و ثبت نام دانش آموز است که بار اصلی آن بر دوش آموزش و پروش می باشد( صحبت با مدیر مدرسه و تبلیغ و ترغیب دانش آموزان از طریق ایشان نیز یکی از موثرترین روش ها می باشد )
هنوز بهترین راه تبلیغی در برگزاری کلاس ها، دعوت مدیر مدرسه از دانش آموزان است. می توان فرم های ثبت نامی را به مدیر مدارس منطقه تحویل داد، که شامل توانمندی های گروه مسافرت می باشد و کلاس هایی که امکان برگزاری آن هست و تقاضاهای دانش آموزان و ... را در نظر گرفت. بنا به تجربه مشخص شده است که بهترین زمان برای این ثبت نام اولیه، زمان امتحانات خرداد ماه است.
-
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین / تبلیغات و اطلاع رسانی و جذب مدرسین
0ارجاع0دیدگاه-
تعیین رابطین در دانشگاه ها و انجام تبلیغات توسط آن ها به صورت چهره به چهره و بوسیله ابزارهای رسانه ای انجام می گیرد. هرکدام از اعضای جهادی می توانند یک هسته ی فعال برای تبلیغ و جذب نیروهای جدید در دانشگاه باشد. از دیگر راه های تبلیغات پخش یک کلیپ چند دقیقه ای از تدریس معلمان جهادی در مسجد دانشگاه و توزیع فرم های ثبت نام در ورودی مسجد است. تدریس در مناطق محروم همیشه مشتاقان زیادی دارد و هنگام انتخاب مربیان از بین افرادی که ثبت نام کرده اند، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
1. ترجیحا تیم آموزشی را از تلفیق معلمان با تجربه و جوان تر تکمیل نمایید.
2. افراد با قابلیت تدریس چند درس مناسب تر هستند.
3. معلم باید ظرفیت کار فرهنگی و مذهبی نیز داشته باشد و تک بعدی نباشد و لازم است که انعطاف داشته باشد.
4. استفاده از نیروی بومی هر استان در منطقه خودش
بدلیل شناخت کامل افراد از آداب و رسوم منطقه خودشان و احساس تعلقی که هر کس نسبت به محل تولد و زیستگاه خود دارد، افراد بومی هر منطقه بیشترین علاقمندی و توانایی را برای کمک به هم شهر/ استانی های خود دارند.
همچنین امکان ارتباط مستمر و در طول سال، برای ساکنین هر استان، استفاده از دانشجویانی که اصالتا اهل منطقه ی مورد نظر گروه هسند، بعنوان مربی های آموزشی می تواند کمک بسزایی به پیش برد اهداف آموزشی گروه بکند.
5. تبلیغات برای جذب نفرات در دانشگاه های استان محل برگزاری
همانطور که در قسمت قبل هم توضیح داده شد، افرادی که در استان محل برگزاری اردو سکونت دارند می توانند در طول سال نیز ارتباط خود را با اهالی روستا و بویژه دانش آموزان خود حفظ نمایند از این رو استفاده از تعدادی از این مربیانی در کادر آموزشی می تواند مثمر ثمر واقع شود.
باید خاطر نشان شد که ممکن است به علت ناتوجیه بودن دو دستگی در سطح کار ایجاد شود. این گروه را می توان قبل از سفر طی جلساتی توجیه نمود و در برنامه های مستمر علمی ازایشان استفاده نمود.
6. تأکید بر جنبه های خیر کار
باید دقت داشت این موضوع به هیچ عنوان نباید به دانش آموزان انتقال داده شود، در سنین مدرسه این موضوع باعث کاهش عزت نفس دانش آموزان می شود.
نیروهایی که برای شرکت در این طرح از آن ها ثبت نام به عمل می آید باید دانشجویان یا فارغ التحصیلان باشند. بعنوان مثال :گروه جهادی السابقون به واسطه فعالیت چندین ساله خود در دانشگاه های کشور، در هر دانشگاه اعضایی را به عنوان رابط مستقر کرده است تا بتوانند به عنوان حلقه اتصال گروه و عموم دانشجویان فعالیت نماید. این افراد به طور کامل از اعضای فعال گروه بوده و به طور پیوسته در طرح های گروه شرکت خواهند داشت.
برای اطلاع رسانی و جذب نفرات در هر دوره برگزاری طرح رابطین گروه در دانشگاه ها با هماهنگی نهادهای همکار طرح (مثل بسیج دانشجویی- انجمن های علمی و....) اقدام به اطلاع رسانی طرح به طریق مختلف (اطلاعیه –آگهی – ایمل – پیامک – تبلغات لسانی) می نمایند. پس از اطلاع رسانی علاقه مندان توسط یکی از نهادهای همکار در دانشگاه ها ثبت نام می شود و فرم های ثبت نام را تحویل رابط گروه خواهند داد. گزینش افراد در طی یک فرآیند چند مرحله ای توسط دفتر مرکزی گروه انجام خواهد شد. این فرآیند شامل مسائل فرهنگی، اعتقادی و آموزشی است.
-
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین / معیار گزینش
0ارجاع0دیدگاه-
در این مرحله از بین علاقمندان به شرکت در این فعالیت ها گزینش به عمل می آید که شاخص های این امر به شرح زیر است:
اعتقاد به مبانی اسلام،جمهوری اسلامی و مقید بودن به ظواهر اسلامی
صلاحیت اخلاقی
روابط عمومی بالا (هنر برقراری ارتباط)
داشتن تخصص لازم جهت فعالیت های آموزشی(سطح علمی قابل قبول و تسلط بر محتوای دروس)
مهارت های تدرس: بیان شیوا، صبر و حوصله، قدرت تفهیم
سابقه فعالیت آموزشی (حداقل یک بار تدریس در کلاس)
توانایی حضور مستمر
-
-
جذب، آموزش و گزینش مخاطبین و مدرسین / آموزش نیروها
0ارجاع0دیدگاه-
در اولین مرحله برای هر جهادگر با توجه به تخصص و علاقه وی درسی جهت تدریس مشخص می شود. پس از این مرحله و تعیین مدت زمان معین برای مطالعه و آمادگی، از هر کدام از داوطلبان آزمون گرفته می شود (شفاهی یا کتبی) تا سطح علمی و توان تدریس آن ها مشخص شود. پس از این آزمون و تعیین صلاحیت، شرکت کنندگان هر درس مشخص می شود و این افراد باید به مطالعه و فراگیری مطالب در مورد تدریس خود بپردازند.
افراد شرکت کننده در طول دوره تنها در دروس مشخص شده تدریس خواهند کرد که نتیجه ی این کار تخصصی شدن فعالیت ها و بازدهی بیشتر آن ها است. به منظور آموزش شرکت کنندگان قبل از برگزاری دوره کلاس های آموزشی جهت توجیه شرکت کنندگان برگزار خواهد شد که اهداف آن به شرح ذیل است:
آشنایی با اصول تدریس و فراگیری علم انتقال مطلب.
نحوه برقراری ارتباط موثر با دانش آموز.
ارائه اطلاعات تخصصی درباره درس تدریسی هر استاد.
تبیین طرح آموزشی تعیین شده (مثل آموزش – حل سئوال – تکمیلی – تلفیقی – رفع اشکال و.....)
آگاهی بخشی نسبت به شرایط منطقه.
تبیین شأن علمی و رفتار مناسب یک معلم جهادگر.
آشنایی با ضوابط گروه.
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس
-
ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻛﻼﺱ ﺩﺭﺱ ﻋﺒﺎﺭﺕ است ﺍﺯ ﻫﻨﺮ ﺑﻪ ﻛﺎﺭ ﺑﺮﺩﻥ ﺩﺍﻧﺶ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﻭ ﺑﻬﺮﻩ ﮔﻴﺮﻱ ﺍﺯﻣﻬﺎﺭﺕ ﻫﺎﻱ ﻛﻼﺱ ﺩﺍﺭﻱ ﺩﺭ ﻫﺪﺍﻳﺖ ﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺑﻪ ﺳﻮﻱ ﺍﻫﺪﺍﻑ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ فرد ﻭ ﺟﺎﻣﻌﻪ.
در شیوه تدریس نیز باید روشی انتخاب شود که دانش آموزان را به درس و شرکت در مباحث کلاس علاقه مند نماید. معلم در عین جدیت و توانمندی علمی و مدیریت کلاس باید بتواند شیوه ای را انتخاب نماید که با دانش آموزان ارتباط خوبی برقرار نماید. زیرا ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﻛﻼﺱ ﺩﺍﺭﻱ ﺩﺭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺍﻧﮕﻴﺰﻩ ﺑﺮﺍﻱ ﻳﺎﺩﮔﻴﺮﻱ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻮﺛﺮ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. ﺍﻫﺪﺍﻑ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﻨﺪ ﺑﻪ ﻭﺳﻴﻠﻪ ﺭﻭﺵ ﻫﺎ ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﻴﺮﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﺩﺭﺳﺖ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻭﺳﺒﻚ ﻫﺎﻱ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮﺍﻳﻂ ﻛﻼﺱ، ﺍﻣﻜﺎﻧﺎﺕ ﺁﻣﻮﺯﺷﮕﺎﻩ، ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻲ ﻣﻌﻠﻢ ﻭ ﻧﻮﻉ ﻛﺘﺎﺏ ﻭ ﻣﺤﺘﻮﺍﻱ ﺩﺭﺳﻲ، ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ می باشد در ادامه به چند نمونه ازعوامل موثر بر مدیریت کلاس پرداخته می شود.
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس / عوامل ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻛﻼﺱ
0ارجاع0دیدگاه-
ﻋﻮﺍﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻛﻼﺱ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺳﻪ ﻗﺴﻤﺖ ﺑﻪ ﺷﺮﺡ ﺯﻳﺮ ﻃﺒﻘﻪ ﺑﻨﺪﻱ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﻴﻢ.
ﺍﻟﻒ : ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎﻱ ﺷﺨﺼﻴﺖ ﻣﻌﻠﻢ
ﺏ : ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻣﻌﻠﻢ
ﺝ : ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻓﻨﻮﻥ ﺗﺪﺭﻳﺲ
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس / ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎﻱ ﺷﺨﺼﻴﺘﻲ ﻣﻌﻠﻢ
0ارجاع0دیدگاه-
ﺑﺪﻭﻥ ﺷﻚ ﺷﺨﺼﻴﺖ ﻭ ﻳﺎ ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎﻱ ﺷﺨﺼﻴﺘﻲ ﻣﻌﻠﻢ، ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﻋﻮﺍﻣﻞ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻬﻢ ﺩﺭ ﻧﻈﻢ ﺩﻫﻲ ﻛﻼﺱ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. ﻣﻌﻠﻤﻲ ﻛﻪﻇﺎﻫﺮﺁﻥ ﺁﺭﺍﺳﺘﻪ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﺜﺒﺖ ﻧﮕﺮ ﻭ ﺧﻮﺵ ﺍﺧﻼﻕ ﺍﺳﺖ ﺑﻪ ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻲ ﻫﺎﻱ ﺫﻫﻨﻲ، ﺟﺴﻤﻲ، ﻋﺎﻃﻔﻲ ﻭ ﺗﻔﺎﻭﺕ ﻫﺎﻱ ﻓﺮﺩﻱﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺁﮔﺎﻫﻲ ﺩﺍﺭﺩ، ﺷﺮﺍﻳﻂ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﻛﻼﺱ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻗﺒﻞ ﺁﻣﺎﺩﻩ ﻣﻲ ﺳﺎﺯﺩ، ﻣﻬﺎﺭﺕ ﺍﺭﺯﺷﻴﺎﺑﻲ ﻭ ﭘﺮﺳﺶ ﻛﺮﺩﻥ ﺭﺍ ﻣﻴﺪﺍﻧﺪ، ﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺭﺍ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺑﻪ ﻛﺎﺭﺵ ﻋﻼﻗﻪ ﻧﺸﺎﻥ ﻣﻴﺪﻫﺪ، ﺑﺎ ﺍﻳﻤﺎﻥ، ﺭﺍﺳﺘﮕﻮ، ﺻﺎﺩﻕ ﻭ ﺧﻮﺵ ﺑﻴﺎﻥ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺩﺭ ﻛﺎﺭﺵ سازندﻣﺴﻠﻂﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﺎ ﻣﻌﻠﻤﻲ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻭﻳﮋﮔﻴﻬﺎ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﺩ، ﻣﺴﻠﻤﺂ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺍﺳﺖ ﺑﻨﺎﺑﺮ ﺍﻳﻦ ﻣﻌﻠﻤﻴﻦ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﻳﻦ ﺻﻔﺖ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺧﻮﺩ ﺁﺷﻜﺎﺭ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺗﻤﻬﻴﺪﺍﺕ ﺍﺷﺘﻐﺎﻝ ﺑﻪ ﺣﺮﻓﻪ ﻱ ﻣﻘﺪﺱ ﻣﻌﻠﻤﻲ، ﺍﻳﻦ ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺧﻮﺩ ﻣﺘﺒﻠﻮﺭ سازد.
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس / روش های تدریس
0ارجاع0دیدگاه-
ﺑﺴﻴﺎﺭﻧﺪ افرادی که حین آموزش ﺩﺭ ﻛﻼس هاﻱ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ ﻳﺎ ﻣﺮﺍﻛﺰ ﺗﺮﺑﻴﺖ ﻣﻌﻠﻢ، ﺩﺍﺋﻢ ﺍﻳﻦ ﺟﻤﻠﻪ ﺭﺍ ﺑﻴﺎﻥ ﻣﻲ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ " ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵﺗﺪﺭﻳﺲ ﺭﺍ نمیتوﺍﻥ ﺩﺭ ﻛﻼﺱ ﻫﺎ ﺑﻪ ﻛﺎﺭ ﺑﺮﺩ " ﺩﻟﻴﻞ ﮔﻔﺘﻦ ﺍﻳﻦ ﺟﻤﻠﻪ ﺍﻋﺘﺮﺍﺿﻲ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﻳﺎﻥ، ﻫﻨﻮﺯ ﺁﮔﺎﻫﻲﻧﺪﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﻫﺮ ﺭﻭﺵ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻛﺎﺭﺁﻳﻲ ﺧﺎﺹ ﺧﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺍﺯ ﻳﻚ ﺭﻭﺵ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻧﻤﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻫﻤﻪ ﺩﺭﻭﺱ ﻭ ﻳﺎ ﺩﺭ ﻫﻤﻪﻛﻼﺱ ﻫﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻧﻤﻮﺩ.
ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺫﻋﺎﻥ ﻣﻲ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ ﺍﺟﺮﺍﻱ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﺗﺪﺭﻳﺲ، ﺑﺎﻋﺚ ﺷﻠﻮﻏﻲ ﻭ ﺑﻲ ﻧﻈﻤﻲﻛﻼﺱ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ. ﺩﺭ ﺗﻮﺿﻴﺢ ﺍﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﺷﺎﻳﺎﻥ ﺫﻛﺮ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻳﻚ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮﺍﻳﻂ ﻛﻼﺳﻲ - ﺍﻣﻜﺎﻧﺎﺕ ﻭ ﺗﺠﻬﻴﺰﺍﺕ –ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻲﻫﺎﻱﺧﻮﺩﻭﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﻭ ﻣﺤﺘﻮﺍﻱ ﻛﺘﺐ ﺩﺭﺳﻲ ﻳﻚ ﺭﻭﺵ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﻧﻤﺎﻳﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﺭﻭﺵ .ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻣﻌﻠﻢ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﺒﺎﺷﺪ ﺑﺎﻋﺚ ﺳﺮﺩﺭﮔﻤﻲ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ، ﺷﻠﻮﻏﻲ ﻛﻼﺱ ﻭ ﺍﺗﻼﻑ ﻭﻗﺖ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮ ﺍﻳﻦ ﻻﺯﻡ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻳﻚ ﻣﻌﻠﻢ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺍﻟﮕﻮﻫﺎ، ﺭﻭﺵ ﻫﺎ ﻭﺭﺍﻫﺒﺮﺩﻫﺎﻱ ﻓﻨﻮﻥ ﺗﺪﺭﻳﺲ، ﺁﮔﺎﻫﻲ ﻫﺎﻱ ﻻﺯﻡ ﺭﺍ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ ﻭ ﺩﺭ ﺟﺎﻱ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺍﺯ ﻫﺮ ﻛﺪﺍﻡ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﻫﺎ ﻭ ﻓﻨﻮﻥ، ﺑﺎﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﺑﻬﺮﻩ ﻣﻨﺪ ﮔﺮﺩﺩ
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس / فنون تدریس
0ارجاع0دیدگاه-
ﺗﺪﺭﻳﺲ ﺑﻪ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺍﻋﻤﺎﻟﻲ ﻛﻪ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﺮﺍﻱ ﺟﻠﺐ ﺗﻮﺟﻪ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺑﻪ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﺍﺛﺮ ﺑﺨﺶ ﻭ ﻛﺎﺭﺁﻣﺪ ﺗﺮ ﺍﺟﺮﺍ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﺪ، ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻴﺸﻮﺩ.
ﺁﺷﻨﺎﻳﻲ ﻭ ﺁﮔﺎﻫﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻓﻨﻮﻥ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻭ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﺁﻧﻬﺎ ﺩﺭ ﻛﻼﺱ ﺩﺭﺱ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﻌﻠﻢ، ﺑﺎﻋﺚ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ،ﻭﻱ ﺑﺪﻭﻥ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯﺧﺸﻮﻧﺖ ﻭ ﺗﻨﺒﻴﻪ ﺑﺪﻧﻲ، ﻛﻼﺱ ﺭﺍ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﻧﻈﻢ ﺭﺍ ﺣﺎﻛﻢ ﺳﺎﺯﺩ، ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﻓﻨﻮﻥ ﺗﺪﺭﻳﺲ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻥ ﻣﻮﺍﺭﺩ ﺯﻳﺮ ﺭﺍ ﺑﺮ ﺷﻤﺮﺩ.
1. ﺗﺪﺑﻴﺮ ﻣﻨﻔﻲ
ﺗﺪﺑﻴﺮ ﻣﻨﻔﻲ ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﺗﻜﻨﻴﻚ ﻫﺎﻱ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺩﺭﻣﺎﻧﻲ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺳﺎﻛﺖ ﻛﺮﺩﻥ ﻛﻼﺱ ﻭ ﻳﺎ ﺟﻠﺐ ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺍﺯ ﺁﻥﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﺪ ﺑﺪﻳﻦ ﺻﻮﺭﺕ ﻛﻪ ﻭﻗﺘﻲ ﻛﻼﺱ ﺷﻠﻮﻍ ﻣﻴﺸﻮﺩ ﻣﻌﻠﻢ ﻃﻨﻴﻦ ﺷﺎﺩﻱ ﺻﺪﺍﻱ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻛﻢ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﺑﻐﺾ ﺻﺪﺍﻳﺶ ﺭﺍﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﻣﻲ ﺩﻫﺪ ﻭ ﺑﺎ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺑﻪ ﻛﻼﺱ ﻧﻈﻢ ﻣﻲ ﺑﺨﺸﺪ.
2. ﻛﻢ ﻭﺯﻳﺎﺩ ﻛﺮﺩﻥ ﺗﻦ ﺻﺪﺍ
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮﺭ ﺟﻠﺐ ﺗﻮﺟﻪ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﻭ ﻭﺍﺩﺍﺭ ﻛﺮﺩﻥ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﻪ ﮔﻮﺵ ﺩﺍﺩﻥ، ﻣﻌﻠﻢ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﺻﺪﺍﻱ ﻳﻜﻨﻮﺍﺧﺖ ﺻﺤﺒﺖﻧﻜﻨﺪ، ﻧﻮﺳﺎﻧﺎﺕ ﺻﺪﺍﻱ ﺧﻮﺩﺭﺍ ﻛﻢ ﻭ ﺯﻳﺎﺩ ﻧﻤﺎﻳﺪ ﺗﺎ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺷﻨﻮﻧﺪﻩ ﻓﻌﺎﻟﻲ ﺷﻮﻧﺪ.
3. ﺣﺮﻛﺖ ﻫﺎﻱ ﻣﻌﻠﻢ
ﺑﻴﻦ ﺣﺮکت ﻬﺎﻱ ﻣﻌﻠﻢ ﻭﺗﻮﺟﻪ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺭﺍﺑﻄﻪ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻭﺟﻮﺩﺩﺍﺭﺩ، ( ﺷﻌﺒﺎﻧﻲ، 382) ﻫﺮ ﭼﻪ ﺣﺮﻛﺎﺕ ﻫﺪﻓﻤﻨﺪ ﻣﻌﻠﻢ ﻭ ﺣﺮﻛﺖ ﻛﺮﺩﻥ ﺑﻪﺁﺧﺮ ﻛﻼﺱ ﻭ ﺑﺮ ﮔﺸﺘﻦ ﻭ ﺣﺮﻛﺎﺕ ﭘﺎﻳﻴﻦ ﻛﻼﺱ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﻌﻠﻢ ﺑﺮ ﻛﻼﺱ ﻣﺴﻠﻂ ﺗﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺷﺖ ﻭ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﺍﻭﺗﻮﺟﻪ ﺧﻮﺍﻫﻨﺪ ﻛﺮﺩ ﻭﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﻳﺎﺩﮔﻴﺮﻱ ﺑﻬﺘﺮ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻴﮕﻴﺮﺩ.
4. ﺗﺎﻛﻴﺪ ﺭﻭﻱ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺯ ﻣﻔﺎﻫﻴﻢ ﻭ ﻛﻠﻤﺎﺕ
" ﻧﮕﺎﻩ ﻛﻨﻴﺪ، ﺩﻗﺖ ﻛﻨﻴﺪ " ﺍﻳﻦ ﻛﻠﻤﺎﺕ ﺧﻴﻠﻲ ﻣﻬﻤﻨﺪ ﻭ ﺗﻜﺮﺍﺭ ﺑﻌﻀﻲ ﺍﻓﻌﺎﻝ ﻭ ﻛﻠﻤﺎﺕ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﻧﻜﺎﺗﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺗﺎﻛﻴﺪﻣﻌﻠﻢ، ﺗﻮﺟﻪ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺭﺍ ﺟﻠﺐ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﺪ.
5. ﺍﺷﺎﺭﺍﺕ ﻣﻌﻠﻢ
ﺑﻌﻀﻲ ﺍﺯ ﺍﻳﻤﺎ ﻫﺎ ﻭ ﺍﺷﺎﺭﺍﺕ ﻣﻌﻠﻢ، ﺑﺎﻋﺚ ﺩﻗﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ؛ ﺣﺮﻛﺎﺕ ﺩﺳﺖ، ﭼﺸﻢ،ﺍﺑﺮﻭ، ﺩﻫﺎﻥ، ﺍﻧﮕﺸﺘﺎﻥ ﻭ ﺳﺮ، ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮﺍ ﻳﻦ ﺣﺮﻛﺎﺕ ﺍﺳﺖ.
6. ﻣﻜﺚ ﻫﺎﻱ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ ﻭ ﻫﺪ ﻓﻤﻨﺪ
ﺑﺮﺧﻲ ﻣﻌﻠﻤﺎﻥ ﺩﺭ ﺣﻴﻦ ﺗﻮﺿﻴﺢ ﺩﺍﺩﻥ ﻭ ﻳﺎ ﺳﺨﻨﺮﺍﻧﻲ ﺑﺎ ﻣﻜﺚ ﻫﺎﻱ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻊ ﺣﻮﺍﺱ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻣﻔﺎﻫﻴﻢ ﺟﻠﺐ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ، ﻭ ﺳﺮ ﻭﺻﺪﺍﻱ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺭﺍ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻲ ﺩﻫﺪ. ﻭ ﻛﻼﺱ ﺭﺍ ﺍﺩﺍﺭﻩ ﻣﻲ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ.
7. ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻭﺗﻤﺠﻴﺪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ
ﻳﻜﻲ ﺍﺯﻓﻨﻮﻧﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺍﺑﺰﺍﺭﻱ ﻣﻮﺛﺮ ﺩﺭﺍﺧﺘﻴﺎﺭ ﻣﻌﻠﻤﺎﻥ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ، ﺗﺸﻮﻳﻖ ﻭ ﺗﻤﺠﻴﺪ ﺍﺳﺖ؛ ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺗﻤﺠﻴﺪ ﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ، ﺑﺎﺍﺭﺯﺵ ﺗﺮ ﺍﺯ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺁﻧﺎﻥ ﺍﺳﺖ، ﺯﻳﺮﺍ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺑﺎﻋﺚ ﺑﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﺁﻣﺪﻥ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻭ ﭘﺮﻭﺭﺵ ﺳﻮﺩ ﮔﺮﺍﻳﺎﻧﻪ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦﻣﻌﻠﻢ ﻣﻲ ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺳﻦ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺍﺯ ﺗﻘﻮﻳﺖ ﭘﺘﻪ ﺍﻱ ( Token reinforcement:تقویت کننده پتهای به آن دسته از تقویت کننده ها گفته می شود که با استفاده از یک تکه کاغذ، ستاره و یا مهره (فلزی، چوبی، یا پلاستیکی) که پس از رفتار مطلوب شخص، به عنوان تقویت کننده، به او داده می شود و باعث میشود رفتار در فرد تقویت شود و شخص می تواند بعداً آن را با غذا، شیرینی و یا سایر تقویت کنندههای مورد علاقهاش معاوضه نماید.) ﻧﻴﺰ ﺑﻬﺮﻩ ﺑﺒﺮﺩ. ﻭﻳﺎ ﺍﺯ ﻛﺎﺭﺗﻬﺎﻱ ﺗﻼﺵ، ﺍﻣﺘﻴﺎﺯ ﻭ ﻛﺎﺭﺕ ﺟﺎﻳﺰﻩ ﺑﺪﻳﻦﻣﻨﻈﻮﺭ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻧﻤﺎﻳﺪ. ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻱ ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺍﻱ ﻭ ﻧﺴﺒﻲ ﻣﺘﻨﺎﻭﺏ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﺍﺑﺰﺍﺭ، ﺍﺛﺮ ﺑﺨﺸﻲ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﺭﺗﻘﺎ ﻣﻲ ﺑﺨﺸﺪ.
8. ﻧﮕﺎه هاﻱ ﻣﻌﻨﻲ ﺩﺍﺭ
ﮔﺎﻫﻲ ﻧﮕﺎﻫﻬﺎﻱ ﻣﻌﻨﻲ ﺩﺍﺭ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﻪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﻱ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺩﺭﺱ ﺗﻮﺟﻪ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﻭ ﻳﺎ ﺳﺮﻭﺻﺪﺍ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ،ﺑﺎﻋﺚ ﻛﺎﻫﺶ ﺭﻓﺘﺎﺭ ﻧﺎ ﺑﻪ ﺟﺎﻱ ﺍﻭﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﺎ ﻋﺼﺒﺎﻧﻴﺖ ﻧﮕﺎﻩ ﻛﺮﺩﻥ ﺑﻪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻧﻲ ﻛﻪ ﺑﺮﺍﻱ ﻛﻼﺱ ﻣﺰﺍﺣﻤﺖ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ؛ﺑﺎﻋﺚ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯ ﻭﺍﺩﺍﺭ ﺷﻮﺩ ﺑﻪ ﺩﺭﺱ ﻫﺎﻱ ﻣﻌﻠﻢ ﮔﻮﺵ ﺩﻫﺪ.
9. ﺿﺮﺑﻪ ﺯﺩﻥ ﺑﻪ ﻣﻴﺰ ﻭ ﺻﻨﺪﻟﻲ
ﮔﺎﻫﻲ ﻣﻌﻠﻢ ﺑﺎ ﺿﺮﺑﻪ ﺯﺩﻥ ﺑﻪ ﻣﻴﺰ ﻳﺎ ﺗﺎﺑﻠﻮﻱ ﻛﻼﺱ، ﺗﻮﺟﻪ ﺷﺎﮔﺮﺩﺍﻥ ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻭ ﻣﻔﺎﻫﻴﻤﻲ ﻛﻪ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ ﺟﻠﺐ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.
10. ﺗﺪﻭﻳﻦ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﻭ ﻣﻘﺮﺭﺍﺕ ﻛﻼﺱ
ﺗﺪﻭﻳﻦ ﻗﻮﺍﻧﻴﻦ ﻛﻼﺳﻲ ﻭ ﺗﺸﺮﻳﺢ ﺁﻥ ﺑﺮﺍﻱ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﻭ ﺁﮔﺎﻫﻲ ﺩﺍﺩﻥ ﺑﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻧﮕﺮﺵ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ ﻭ ﺩﺭ ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻣﻮﺟﺐﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﻣﺜﺒﺖ ﻓﺮﺩﻱ ﻭ ﮔﺮﻭﻫﻲ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. ﻟﺬﺍ ﻣﻌﻠﻤﺎﻥ ﺑﺎﻳﺪ ﺩﺭ ﺗﺪﻭﻳﻦ ﻣﻘﺮﺭﺍﺕ ﻛﻼﺱ ﺑﻪ ﺧﺼﻮﺹ ﺩﺭ ﺭﻭﺯﻫﺎﻱ ﺍﻭﻝ ﺩﻗﺖ ﻛﺎﻓﻲﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ
-
-
شیوه تدریس و مدیریت کلاس / ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻫﺎﯾﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺍﺷﺘﻦ ﯾﮏ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﻣﻮﻓﻖ ﻭ ﺭﺿﺎﯾﺖ ﺑﺨﺶ
0ارجاع0دیدگاه-
1. ﺑﺎ ﺗﻮﮐﻞ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ ﻭ ﻧﺎﻡ ﺧﺪﺍ ﮐﻼﺱ ﺭﺍ ﺷﺮﻭﻉ ﮐﻨﯿﻢ.
2. ﺍﺧﻼﺹ ﺩﺭ ﻋﻤﻞ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﻭ ﺗﻘﻮﺍ ﺭﺍ ﺭﻋﺎﯾﺖ ﮐﻨﯿﻢ.
3. ﺯﻣﺎﻥ ﻫﺮ ﺟﻠﺴﻪ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻧﻈﺮ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﻢ ﺗﺎ ﺑﺎ ﮐﻤﯽ ﯾﺎ ﺯﯾﺎﺩﯼ ﻭﻗﺖ ﻣﻮﺍﺟﻪ ﻧﺸﻮﯾﻢ.
4. ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺗﺪﺭﯾﺲ، ﻧﺸﺎﻁ ﺭﻭﺣﯽ ﻭ ﻋﺎﻃﻔﯽ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺣﻔﻆ ﮐﻨﯿﻢ.ﺑﺎ ﺧﻮﺷﺮﻭﯾﯽ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﮐﺮﺩﻩ ﻭ ﻫﻤﻮﺍﺭﻩ ﭼﻬﺮﻩ ﺑﺸّﺎﺷﯽ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﻢ.
5. ﺍﺣﺴﺎﺳﺎﺕ ﻭ ﻋﻮﺍﻃﻒ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺭﺍ ﺟﺮﯾﺤﻪ ﺩﺍﺭ ﻧﮑﻨﯿﻢ.
6. ﺗﻼﺵ ﮐﻨﯿﻢ ﻓﻀﺎﯾﯽ ﻋﺎﻃﻔﯽ ﺑﻮﺟﻮﺩ ﺁﻭﺭﯾﻢ.
7. ﺳﻌﻪ ﯼ ﺻﺪﺭ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﻢ ﻭ ﺍﺯ ﻓﻀﻞ ﻓﺮﻭﺷﯽ ﺑﭙﺮﻫﯿﺰﯾﻢ.
8. ﻭﻓﺎﯼ ﺑﻪ ﻋﻬﺪ، ﺧﻮﺵ ﻗﻮﻟﯽ ﻭ ﺗﻮﺍﺿﻊ ﺩﺭ ﺗﺪﺭﯾﺲ ﺭﺍ ﺍﺯ ﯾﺎﺩ ﻧﺒﺮﯾﻢ.
9. ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺗﺪﺭﯾﺲ؛ ﺁﺭﺍﻣﺶ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺣﻔﻆ ﮐﻨﯿﻢ.
10. ﺍﺯ ﻗﻀﺎﻭﺕ ﻧﺎﺻﺤﯿﺢ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﭘﺮﻫﯿﺰ ﮐﻨﯿﻢ.
11. ﺍﺷﺘﺒﺎﻫﺎﺕ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺗﻮﺟﯿﻪ ﻧﮑﻨﯿﻢ.
12. ﺍﺯ ﻋﻠﻤﺎﺀ، ﺑﺰﺭﮔﺎﻥ ﻭ ﺷﺨﺼﯿﺘﻬﺎﯼ ﺩﯾﻨﯽ ﺑﺎ ﺍﺣﺘﺮﺍﻡ ﻧﺎﻡ ﺑﺒﺮﯾﻢ.
13. ﺍﺯ ﺑﻪ ﮐﺎﺭ ﺑﺮﺩﻥ ﮐﻠﻤﺎﺕ ﺧﺎﺭﺝ ﺍﺯ ﻧﺰﺍﮐﺖ ﺑﭙﺮﻫﯿﺰﯾﻢ.
14. ﭘﺮﮔﻮﺋﯽ ﻧﮑﻨﯿﻢ، ﺩﺭ ﻭﺍﻗﻊ ﺁﻧﻘﺪﺭ ﺑﮕﻮﺋﯿﻢ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﯿﻢ ﺑﺸﻨﻮﯾﻢ.
15. ﺭﺍﺯﺩﺍﺭ ﻭ ﻣﺤﺮﻡ ﺍﺳﺮﺍﺭ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺑﺎﺷﯿﻢ.
16. ﺍﺯ ﺗﻌﺼﺐ ﺑﯿﺠﺎ ﺑﭙﺮﻫﯿﺰﯾﻢ.
17. ﺍﺯ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺗﻮﻗﻌﺎﺕ ﺑﯿﺶ ﺍﺯ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﻧﺪﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﻢ.
18. ﺭﺳﺎﻭﺭﻭﺍﻥﺑﻮﺩﻥﮐﻠﻤﺎﺕﻭﺟﻤﻼﺕﺭﺍﺭﻋﺎﯾﺖﮐﻨﯿﻢ.
19. ﺍﺯﺩﺍﺷﺘﻦﺗﮑﯿﻪﮐﻼﻡﭘﺮﻫﯿﺰﮐﻨﯿﻢ.
20. ﺩﺭﺗﺪﺭﯾﺲﺫﻭﻕﻭﺳﻠﯿﻘﻪﺑﻪﮐﺎﺭﺑﺒﺮﯾﻢ.
21. ﺁﺭﺍﻡﻭﺷﻤﺮﺩﻩﺗﺪﺭﯾﺲﮐﻨﯿﻢ.
22. ﺳﺎﺩﻩﺗﺪﺭﯾﺲﮐﻨﯿﻢ؛ ﺍﻣﺎ ﻋﻤﯿﻖ.
23. ﺫﻭﻕ ﻭﺍﺳﺘﻌﺪﺍﺩ ﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺭﺍ ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ ﻭ ﻫﺪﺍﯾﺖﮐﻨﯿﻢ.
24. ﺑﯿﻦﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥ ﺭﻗﺎﺑﺖ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﻣﺜﺒﺖ ﺍﯾﺠﺎﺩﮐﻨﯿﻢ.
25. ﺩﺭ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩﻫﺎ ﻋﺪﻝ ﻭﺍﻧﺼﺎﻑ ﺭﺍ ﺭﻋﺎﯾﺖﮐﻨﯿﻢ.
26. ﺑﻪﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﺗﻮﺟﻪﻭﻧﮕﺎﻩﯾﮑﺴﺎﻥﺩﺍﺷﺘﻪﺑﺎﺷﯿﻢ.
27. ﺑﺎﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﻫﻤﺪﺭﺩﯼﮐﻨﯿﻢ.
28. ﺍﺯﺗﺸﻮﯾﻖﺑﻪﻣﻮﻗﻊﻏﺎﻓﻞﻧﺸﻮﯾﻢ.
29. ﺳﺨﻦﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﺭﺍﺑﯽﻣﻮﺭﺩﻗﻄﻊﻧﮑﻨﯿﻢ.
30. ﮐﺎﺭﻫﺎ ﻭﻓﻌﺎﻟﯿﺘ ﻬﺎﯼﻣﺮﺑﻮﻁﺑﻪﮐﻼﺱﺭﺍﺑﯿﻦﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﺗﻘﺴﯿﻢﻭﺑﻪﺁﻧﻬﺎﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖﺑﺪﻫﯿﻢ.
31. ﺩﺭﻫﻨﮕﺎﻡﻣﻮﻋﻈﻪ، ﺧﻮﺩﺭﺍﻣﺨﺎﻃﺐﺍﺻﻠﯽﻗﺮﺍﺭﺩﻫﯿﻢ.
32. ﺳﻌﯽﮐﻨﯿﻢﮐﺮﺩﺍﺭﻭﺭﻓﺘﺎﺭﺧﻮﺑﯽﺍﺯﺧﻮﺩﻧﺸﺎﻥﺩﻫﯿﻢ.
33. ﭘﯿﺶﺍﺯﺗﺪﺭﯾﺲ، ﺷﻨﺎﺧﺘﯽﺍﺟﻤﺎﻟﯽﺍﺯﻭﺿﻌﯿﺖ، ﻣﻮﻗﻌﯿﺖﻭﺳﻄﺢﻣﻌﻠﻮﻣﺎﺕﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﺑﺪﺳﺖﺁﻭﺭﯾﻢ.
34. ﺑﯿﺶﺍﺯﺍﻧﺪﺍﺯﻩﺩﺭﮐﺎﺭﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥ، ﺧﻮﺩﺭﺍﺩﺧﺎﻟﺖﻧﺪﻫﯿﻢ.
35. ﺑﻪﮐﺎﺭﺧﻮﯾﺶﺍﯾﻤﺎﻥﺩﺍﺷﺘﻪﺑﺎﺷﯿﻢ.
36. ﺳﻌﯽﮐﻨﯿﻢﺷﺨﺼﯿﺖﻋﻠﻤﯽﻭﺍﺟﺘﻤﺎﻋﯽﺧﻮﯾﺶﺭﺍﭘﯿﺶﺩﺍﻧﺶﺁﻣﻮﺯﺍﻥﺳﺒﮏﻧﮑﻨﯿﻢ.
37. ﻣﻘﺮﺭﺍﺕﺧﺸﮏﻭﺍﻓﺮﺍﻃﯽﺭﺍ ازﮐﻼﺱﺩﻭﺭﮐﻨﯿﻢ
-
تفاوت بین کلاسداری و سخنرانی
-
* کلاسداری
- دو طرفه، فراگیر و تعامل با مربی
- مخاطبین از یک طیف خاص با سواد
- در حال تحرّک و حرکت بیشتر
- دارای فضای بسته
- جنبه آموزشی - علمی
- زمان معین و حضور و غیاب معلوم
- نیازمند متن آموزشی
- دارای اهرمی به نام تشویق و تنبیه
- همراه با تکلیف
- چند جلسه
* سخنرانی
- یک طرفه
- مخاطبین عمومی
- حرکت مربی و مخاطبین ثابت
- دارای فضای بیشتر
- بیشتر جنبه احساسی - عاطفی
- زمان نامعین
- عدم نیاز به متن آموزشی
- عدم تشویق و تنبیه
- نداشتن تکلیف
- یک جلسه
-
-
سرفصل فعالیت های علمی آموزشی در روستا ها
-
سوادآموزی برای مادران روستا صورت می گیرد.
برگزاری کلاس های علمی- تحصیلی برای بچه های ابتدایی روستا
انجام مشاوره تحصیلی برای تمامی مقاطع (بویژه بچه هایی که درس هایی رو افتادن و علاقه به ادامه تحصیل دارند)
انجام مشاوره در مورد انتخاب رشته های دانشگاهی برای بچه های کنکوری
ارتباط گرفتن با معلم ها برای شناسایی خلاهای موجود
برگزاری کلاسهای تقویتی زبان و ریاضی (اصولا در مقطع راهنمایی و دبیرستان بچه ها در درس زبان و ریاضی ضعف دارند. و اغلب دانش آموزان دبیرستانی در رشته های انسانی و تجربی مشغول به تحصیل هستند.)
برگزاری کلاس کامپیوتر(مقدماتی)، فتوشاپ در قالب کارگاه های آموزشی
تامین کتب کمک درسی برای کلیه مقاطع و کتاب های تست برای کنکوری ها. (از طریق زدن اطلاعیه و جمع آوری کتاب های بچه های خود دانشگاه در بازه قبل از اردو)
برنامه ریزی های آموزش تحصیلی با مخاطب مشخص، به این صورت که تعداد محصلان و پشت کنکوری ها، قبل از اردو و بوسیله آموزش و پروش منطقه تعیین می شودو کلاس های مورد نیاز مخاطبین در طول اردو برگزار می شود
برطرف کردن نیازهای علمی و آموزشی افرادی که در طول اردو درخواست کمک می کنند و ارتباط گیری در طی سال با همین افراد مثل تامین کتابهای کمک درسی و...
شناسایی افراد نخبه در روستا فراهم کردن زمینه های رشد آن ها با معرفی به بنیاد ملی نخبگان
فعالیت در زمینه کشف افراد خلاق و رشد خلاقیت بچه ها، شناسایی بچه هایی که استعداد ویژه ای دارند در خلال کلاس ها تعریف مسئولیت ها و برنامه های ویژه برای آن ها
-
-
استمرار فعالیت و تداوم ارتباط
-
واضح است که انجام یک طرح آموزشی به صورت مقطعی امکان پذیر نیست و نیازمند یک فعالیت مستمر می باشد. از این رو پشتیبانی های زیر برای به ثمر رسیدن طرح در دستور کار گروه قرار گرفته است.
ثبت نام تمامی دانش آموزان تحت پوشش در آزمون های آزمایشی موسسات آموزشی مطرح
اهدای یک مجموعه کتاب به هر دانش آموز شامل کتاب های کمک آموزشی در زمینه های آموزشی و فرهنگی
ارتباط مستمر دانش آموزان با گروه از طریق پشتیبان های آموزشی و فرهنگی
-
-
استمرار فعالیت و تداوم ارتباط / تامین اقلام آموزشی
0ارجاع0دیدگاه-
برنامه ریزی برای تهیه جزوات و منابع درسی مورد تدریس با همکاری مدرسان. (ویژگی های جزوات )
- تناسب محتوای جزوات با نیاز و سطح توانایی علمی دانش آموزان منطقه.
- تطابق محتوای جزوات با محتوای کتب درسی آموزش و پرورش.
- قابلیت مطالعه و فهم جزوات در غیاب مدرس.
- تناسب حجم جزوات با مدت زمان دور ه سفر. (تا پایان دوره امکان اتمام محتوای جزوات وجود داشته باشد.)
-
-
ارزیابی و بازخوردگیری از فعالیت ها
-
جهت بازخوردگیری موفق از فعالیت ها لازم است موارد زیر انجام گیرد:
• پیش بینی و تدوین روش های باز خورد گرفتن از پیشرفت علمی دانش آموزان منطقه.
قبول شدن دانش آموزان تجدیدی در امتحان شهریور ماه، تماس با مدیر مدرسه بعد از مسافرت و در طول سال تحصیلی و ... می تواند در این روش ارزیابی موثر باشد
پیش بینی و تدوین روش های ارزشیابی عملکرد مدرسان.
در هر گروه علمی، لازم است یک مشاور وجود داشته باشد، که بچه های مدرسه با او ارتباط خوب و صمیمی داشته باشند، از این پتانسیل می توان برای نظر سنجی در مورد کار دبیران استفاده کرد. امتحانات کلاسی و ... نیز میتوانددر
برآورد عملکرد دبیران موثر باشد.
تعریف دقیق و مرحله به مرحلة کلاس های آموزشی (چه از نظر محتوایی و چه اجرایی) و هدفگذاری برای دستیابی به نتایج مشهود و عینی
پیش بینی تغییر در روند فعالیت های آموزشی یا جایگزینی مدرسان بر اساس نتایج بدست آمده ازارزیابی ها و تعریف برنامه و نیروی جایگزین در حین سفر.(منظور از جایگزینی یک نیرو، حذف او از شرکت در برگزاری کلاس ها نیست بلکه تغییر درس مورد تدریس وی یا تغییر کلاس او، مد نظر میباشد.)
به جهت ارزیابی فعالیت های انجام شده باز خوردهایی نسبت به کیفیت و کمیت فعالیت صورت گرفته به عمل خواهد آمد. این اطلاعات می تواند به صورت مخفی یا علنی و شفاهی یا مکتوب از گروه های هدف زیر حاصل شود :
دانش آموز
عوامل اجرایی (مدیر/معاون و...)
مدرس
مسئولین استانی
این بررسی ها می تواند در حین و یا بعد از انجام دوره آموزشی صورت پذیرد. از نتایج این نطر سنجی باید در جهت برگزاری هرچه بهتر دوره استفاده نمود
-
- دیدگاه ها و نظرات
- تجربیات ارجاع شده